Odos vėžys. Kaip galima apsisaugoti nuo jo?

odos vėžys -

Odos vėžys. Kaip galima apsisaugoti nuo jo?

Odos vėžys yra bendras terminas, apibūdinantis piktybinius navikus, kurie susiformuoja odos ląstelėse. Tai viena iš labiausiai paplitusių vėžio formų visame pasaulyje. Odos vėžys skirstomas į keletą pagrindinių tipų, atsižvelgiant į ląsteles, kuriose jis pradeda augti.

Pirmasis ir dažniausias tipas yra bazalioma, atsirandanti iš bazinių odos ląstelių sluoksnio. Ji dažniausiai pasireiškia kaip mažas, blizgus mazgas ant odos, kuris gali būti šviesus arba tamsus.

Antras dažniausias tipas yra plokščialąstelinė karcinoma, kuri vystosi iš odos paviršiaus ląstelių. Ji gali atrodyti kaip nelygus, raudonas mazgelis ar žaizda, kuri negyja.

Trečiasis tipas, melanoma, yra mažiau paplitęs, tačiau kur kas pavojingesnis, nes gali greitai plisti į kitus organus. Melanoma dažniausiai atsiranda iš pigmentinių ląstelių, vadinamų melanocitais ir gali atsirasti esamų apgamų vietoje arba kaip nauja, nenormaliai atrodanti dėmė ant odos.

Svarbu pabrėžti, kad odos vėžys, ypač jo agresyvios formos kaip melanoma, gali turėti rimtų sveikatos pasekmių, todėl svarbu būti atidiems savo odos pokyčiams ir laiku kreiptis į specialistus.

Odos vėžio rizikos veiksniai

Odos vėžio rizikos veiksniai yra svarbūs suprasti, kadangi jie prisideda prie piktybinių odos navikų atsiradimo rizikos. Šie veiksniai yra įvairūs ir jų suvokimas gali padėti žmonėms imtis prevencinių veiksmų arba anksti aptikti odos vėžį.

Ultravioletinė (UV) spinduliuotė
Tai yra vienas svarbiausių odos vėžio rizikos veiksnių. Ilgalaikis ar intensyvus saulės spindulių poveikis, ypač vaikystėje ir paauglystėje, didina odos vėžio riziką. Saulės deginimas, ypač su pūslelėmis, yra ypač pavojingas. Dirbtinis UV spinduliavimas, pvz., naudojant soliariumus, taip pat žymiai padidina riziką.
Odos tipas ir pigmentacija
Žmonės su šviesia oda, šviesiais arba raudonais plaukais, mėlynomis, žaliomis ar pilkomis akimis yra labiau linkę susirgti odos vėžiu, nes jų oda turi mažiau apsauginio pigmento melanino. Taip pat didesnė rizika yra tiems, kurių oda lengvai įdega ir retai įgauna įdegį.
Genetiniai veiksniai ir šeimos anamnezė
Žmonėms, kurių artimi giminaičiai (tėvai, broliai, seserys) sirgo odos vėžiu, ypač melanoma, yra didesnė rizika susirgti šia liga. Tam tikri genetiniai sutrikimai, pvz., xeroderma pigmentosum, taip pat žymiai padidina odos vėžio riziką.
Didelis apgamų skaičius ir nenormalūs apgamai
Asmenys, turintys daug apgamų, ypač jei jie yra dideli ar nenormalios formos (displastiniai nevai), turi didesnę odos vėžio, ypač melanomos, riziką.
Amžius
Nors odos vėžys gali pasireikšti bet kokio amžiaus žmonėms, rizika didėja su amžiumi, nes odos pakeitimai ir UV poveikis kaupiasi per ilgą laiką.
Imuninės sistemos silpnumas
Žmonės su susilpnėjusia imunine sistema, pvz., organų transplantacijos pacientai, sergantys AIDS ar vartojantys imunosupresantus, turi padidėjusią riziką susirgti odos vėžiu.
Ankstesnis odos vėžio atvejis
Asmenys, jau anksčiau sirgę odos vėžiu, turi didesnę riziką susirgti juo vėl.
Poveikis kenksmingoms medžiagoms
Tam tikros chemijos, pvz., arsenas, ir tam tikrų rūšių spinduliuotė, pvz., rentgeno spinduliai, gali padidinti odos vėžio riziką.

Atsižvelgiant į šiuos veiksnius, svarbu, kad žmonės imtųsi prevencinių veiksmų, pvz., reguliariai naudotų apsauginį kremą nuo saulės, dėvėtų apsauginius drabužius nuo saulės ir vengtų tiesioginio saulės poveikio, ypač dienos metu, kai saulės spinduliai yra stipriausi. Be to, reguliarūs odos patikrinimai, ypač tiems, kurie turi didesnę riziką, gali padėti anksti aptikti odos vėžį, kai jis yra labiausiai gydomas.

Kokie simptomai pasireiškia susirgus odos vėžiu?

Odos vėžio simptomai yra įvairūs ir gali skirtis priklausomai nuo vėžio tipo. Svarbu žinoti šiuos simptomus, kadangi ankstyvas jų atpažinimas yra esminis veiksmingam gydymui. Odos vėžys dažniausiai pasireiškia kaip pastebimi pokyčiai ant odos, kurie gali atrodyti neįprastai ar kelti nerimą. Šie simptomai yra svarbūs visiems odos vėžio tipams, įskaitant bazaliomą, plokščialąstelinę karcinomą ir melanomą.

  1. Nauji odos dariniai arba esamų apgamų pokyčiai. Bet kokios naujos dėmės, mazgeliai, žaizdos, apgamai ar kiti odos dariniai, kurie atsiranda ir nepraeina, gali būti odos vėžio požymis. Ypač svarbu atkreipti dėmesį į darinius, kurie keičia spalvą, dydį, formą arba tekstūrą.
  2. Asimetrija. Jei apgamas ar kitas odos darinys yra asimetriškas (viena pusė nesutampa su kita), tai gali būti melanomos požymis.
  3. Briaunų neaiškumas. Neaiškios, nelygios ar išplėšytos briaunos apgamo ar dėmės gali rodyti odos vėžį.
  4. Spalvos kaita. Daugiau nei viena spalva (pavyzdžiui, ruda, juoda, mėlyna, raudona) tame pačiame darinyje gali būti melanomos požymis.
  5. Dydis. Dariniai, kurie yra didesni nei cento dydžio (apie 6 mm skersmens), yra potencialiai pavojingi.
  6. Pokyčiai. Bet kokie pokyčiai darinio išvaizdoje laikui bėgant yra svarbūs odos vėžio simptomai.
  7. Žaizdos, kurios negyja. Odos sritys, kurios atrodo kaip žaizdos ir negyja ilgiau nei kelias savaites, gali rodyti plokščialąstelinės karcinomos buvimą.
  8. Niežėjimas, deginimas ar skausmas. Nors šie simptomai gali būti daugelio kitų odos būklių požymiai, jie taip pat gali rodyti odos vėžį, ypač jei jie susiję su naujais ar besikeičiančiais odos dariniais.
  9. Kraujavimas. Dariniai, kurie pradeda kraujuoti, šlapiuoti ar išskirti kitokį skystį, reikalauja nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Šie simptomai nėra visada odos vėžio požymiai, bet jų atsiradimas yra priežastis apsilankyti pas dermatologą arba kitą sveikatos priežiūros specialistą. Svarbu reguliariai tikrinti savo odą, ypač jei yra odos vėžio rizikos veiksnių ir stebėti bet kokius odos pokyčius, atsižvelgiant į šiuos simptomus.

Kaip atpažinti odos vėžį?

Atpažinti odos vėžį ar kitus piktybinius odos darinius yra gyvybiškai svarbu, nes ankstyva diagnozė gali žymiai padidinti sėkmingo gydymo galimybes. Žingsniai, kuriuos galima atlikti reguliariai tikrinant savo odą ir atpažįstant įtartinus pokyčius, yra esminiai.

Reguliarus savęs tikrinimas 
Svarbu reguliariai, maždaug kartą per mėnesį, atidžiai apžiūrėti visą savo odą, įskaitant galvos odą, tarpupirščius, pėdas, nugarą ir kitas sunkiai pasiekiamas vietas. Tai galima atlikti naudojant veidrodį arba prašant pagalbos iš artimo asmens.
ABCDE taisyklė melanomai atpažinti
Tai yra metodas, pagal kurį galima įvertinti apgamų ir kitų odos darinių piktybiškumą:
  • A – Asimetrija: Viena apgamo pusė neatitinka kitos.
  • B – Briaunų neaiškumas: Apgamo kraštai yra neryškūs, nereguliarūs arba plėšyti.
  • C – Spalva: Apgame yra kelios skirtingos spalvos (pilkšva, ruda, juoda, raudona arba melsva).
  • D – Dydis: Pokyčiai dydyje, ypač jei apgamas didesnis nei 6 mm skersmens.
  • E – Evoliucija: Bet koks apgamo pokytis laikui bėgant, įskaitant formą, dydį, spalvą, tekstūrą, arba naujos savybės atsiradimas, pvz., kraujavimas ar niežėjimas.
Piktybinių odos darinių ypatybės
Be ABCDE taisyklės, svarbu atkreipti dėmesį į kitus požymius:
  • Naujų darinių atsiradimas. Bet kokie nauji mazgai, dėmės ar apgamai, ypač jei jie keičiasi ar atrodo neįprastai.
  • Žaizdos, kurios negyja. Odos dalys, kurios atrodo kaip žaizdos ir negyja ilgesnį laiką.
  • Tekstūros pokyčiai. Odos sutankėjimas, suragėjimas, mazgų arba šerpetų atsiradimas.
  • Diskomfortas ar būdingi simptomai. Niežėjimas, deginimas, kraujavimas ar skausmas odos dariniuose.
Dermatoskopija
Tai yra speciali odos tyrimo technika, kurią atlieka dermatologai, naudojant dermatoskopą. Tai leidžia gydytojui detaliai išnagrinėti odos darinius ir nustatyti jų piktybiškumą.
Profesionalūs odos patikrinimai 
Ypač svarbūs asmenims, turintiems didesnę odos vėžio riziką, pvz., su šviesia oda, daugybe apgamų ar šeimos istorija dėl odos vėžio. Dermatologas gali atlikti išsamų odos patikrinimą ir, jei reikia, nukreipti dėl tolesnių tyrimų, pvz., biopsijos.
Biopsija ir histologinis tyrimas
Jei įtariamas piktybinis odos darinys, gydytojas gali atlikti biopsiją – pašalinti dalį odos darinio ir nusiųsti į laboratoriją tyrimui. Histologinis tyrimas leidžia nustatyti ląstelių tipą ir jų piktybiškumą.

Atpažinti odos vėžį anksti yra esminė dalis sėkmingo gydymo. Reguliarus savęs tikrinimas, dėmesys odos pokyčiams ir sveikatos priežiūros specialistų konsultacijos yra būtinos norint užtikrinti ankstyvą ir efektyvų odos vėžio nustatymą ir gydymą.

Kaip galima sumažinti odos vėžio riziką?

Sumažinti odos vėžio riziką yra įmanoma atliekant tam tikras prevencines priemones, kurios yra susijusios su gyvenimo būdo pasirinkimais ir elgsena. Šie patarimai yra ypač svarbūs žmonėms, turintiems didesnę riziką susirgti odos vėžiu, tačiau jie turėtų būti naudojami visų, siekiant apsaugoti odą ir išlaikyti sveikatą.

Vengti tiesioginio saulės poveikio
Svarbiausia yra vengti saulės spindulių, ypač dienos metu, kai UV spinduliuotė yra stipriausia (paprastai nuo 10:00 iki 16:00). Reikėtų ieškoti pavėsio ir stengtis neleisti saulės spinduliams tiesiogiai veikti odą.
Naudoti apsauginį kremą nuo saulės
Kremas nuo saulės su aukštu apsaugos faktoriumi (SPF) turėtų būti naudojamas kasdien, net ir debesuotomis dienomis. Rekomenduojamas SPF lygis yra 30 arba aukštesnis. Svarbu tepti pakankamai kremo nuo saulės ir atnaujinti jį kas kelias valandas, ypač po maudymosi ar intensyvaus prakaitavimo.
Dėvėti apsauginius drabužius
Ilgomis rankovėmis marškiniai, ilgos kelnės, skrybėlės su plačiais snapeliais ir UV apsaugą suteikiantys akiniai nuo saulės gali padėti apsaugoti odą nuo UV spindulių. Šiuolaikinėse medžiagose dažnai yra UV apsauga.
Vengti soliariumų
Dirbtinis ultravioletinis spinduliavimas, pvz., soliariumuose, žymiai padidina odos vėžio, įskaitant melanomą, riziką. Svarbu visiškai atsisakyti šių paslaugų.
Reguliarūs odos patikrinimai
Reguliarus savo odos patikrinimas gali padėti anksti aptikti įtartinus odos pokyčius. Tai apima naujų apgamų atsiradimą, esamų apgamų pokyčius ar bet kokius neįprastus odos darinius.
Žinoti savo rizikos veiksnius
Jeigu esate asmuo su šviesia oda, turite daug apgamų ar turite šeimos istoriją dėl odos vėžio, turėtumėte būti ypač atsargūs ir reguliariai tikrintis pas dermatologą.
Sveika mityba ir gyvensena
Nors tiesioginės sąsajos tarp mitybos ir odos vėžio nėra aiškios, sveika mityba, turtinga vaisiais ir daržovėmis, gali prisidėti prie bendros sveikatos ir imuninės sistemos stiprinimo. Taip pat svarbu vengti rūkymo, kuris gali silpninti odą ir padidinti vėžio riziką.
Papildai su vitaminu D
Kadangi vengimas saulės gali sumažinti vitamino D kiekį organizme, svarbu aptarti su gydytoju galimybę vartoti vitamino D papildus.

Šių patarimų laikymasis gali padėti sumažinti odos vėžio riziką ir prisidėti prie sveikesnės gyvensenos. Svarbu pabrėžti, kad nors šie patarimai gali sumažinti riziką, jie negarantuoja absoliučios apsaugos nuo odos vėžio. Todėl svarbu reguliariai tikrintis ir dėmesingai stebėti bet kokius odos pokyčius.

Informaciniai šaltiniai:

  1. "American Cancer Society"
  2. "World Health Organization (WHO)"
  3. "National Cancer Institute"
  4. "Mayo Clinic"
  5. "DermNet NZ”

# odos vėžys


Rašyti komentarą