5 dalykai, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas, sergantis I tipo diabetu

diabetas -

5 dalykai, kuriuos turėtų žinoti kiekvienas, sergantis I tipo diabetu

Pirmo tipo diabetas dažniausiai užklumpa žmones labai netikėtai. Šokas, problemos neigimas, baimė ir liūdesys yra įprastos pirmosios sergančiųjų reakcijos. Daugumai žmonių ir jų artimiesiems neigiamos emocijos turės didelę įtaką tam, kas nutiks toliau. Toliau pateikiami 5 svarbiausi dalykai, kuriuos būtina prisiminti, anksti susidūrus su diagnoze: ar tai būtų per pirmąjį susitikimą skubios pagalbos skyriuje, ligoninėje ar klinikoje. Šie punktai pagrįsti šimtais naujai diagnozuotų įvairaus amžiaus I tipo diabetu sergančių asmenų.

1. Jūs nesate kalti dėl savo diabeto.

Daugelis žmonių jaučia kaltę dėl to, kad jie sukėlė ar prisidėjo prie diabeto. Pirmo tipo cukrinis diabetas yra autoimuninio poveikio kasai prieš insuliną gaminančias beta ląsteles rezultatas. Jokie valios ar neveikimo veiksmai to negali sukelti. Tai turi būti aišku nuo pat pradžių ir tai reikia įsisąmoninti. Sergant diabetu nereikia galvoti apie kaltę ir gėdą, todėl labai svarbu išsklaidyti šiuos jausmus anksti diagnozės pradžioje. Pasidalinus su pacientais šia informacija, dažnai girdimas palengvėjimo atodūsis. Galiausiai, tai palengvina susipažinti su kitais punktais.

2. Normalus gyvenimas yra pagrindinis tikslas sergant diabetu.

Gyvenimas su I tipo diabetu dar niekada nebuvo lengvesnis, nei dabar. Nuolatinis visuomenės švietimas ir įvairios pagalbos programos padeda sergantiems žmonėms gyventi normalų gyvenimą. Taip pat, su naujomis priemonėmis ir technologijomis, žmogus turėtų tikėtis visaverčio gyvenimo ir karjeros bet kurioje srityje, kurios jis siekia. Vis dar yra kliūčių mažėjančiam profesijų skaičiui, pavyzdžiui, aktyviajai kovinei karo tarnybai, tačiau didelė dalis darbų nekelia jokio diskomforto siekti karjeros aukštumų. Niekada nebuvo šviesesnė ateitis asmeniui ar vaikui, sergančiam pirmo tipo cukriniu diabetu, kad ir kokį gyvenimo kelią jis/ji eitų.

3. Nėra nei gero, nei blogo gydymo. Gyvenimas yra nesibaigiantis pažymių, įvertinimų ir ataskaitų ciklas.

Cukrinis diabetas gali lengvai virsti savęs vertinimu ar nereikalingu aplinkinių vertinimu. Kad ir koks reikšmingas būtų diabetas, tai nėra moralinis nuklydimas. Tai ne žmogaus pasirinktas metabolinis sutrikimas. Norint jį valdyti kiekvieną dieną, reikia žinių, patirties ir supratimo. Cukrinio diabeto priežiūra yra procesas, o ne rezultatas. Kadangi cukrinis diabetas turi daugybę statistikų, yra viliojantis spąstas vartoti tokius žodžius kaip „geras“ ir „blogas“, siejant juos naudoti sau ar prieš artimuosius, sergančius šia liga. Siekite nevartoti „gero“ ar „blogo“ apibūdindami diabetą ar jo valdymą. Cukraus kiekis kraujyje gali būti „norminis“, „didelis“ arba „žemas“, o A1C rezultatai gali būti “normoje“ arba “už normos“.

4. Cukrinio diabeto priežiūrą lemia kiekvieno žmogaus pasirinkimai.

Sakoma, kad vidutinis suaugęs žmogus kiekvieną dieną priima 35 000 skirtingų pasirinkimų. Daugiau nei pusė šių pasirinkimų remiasi įpročiais (t.y. mes ne visada apie juos žinome), o likusieji sąmoningai pasirenkami. Tačiau bendras skaičius vis dar stulbinantis. Mūsų kasdienis gyvenimas yra apibrėžtas šiais pasirinkimais - tiek tais, kuriais mes vadovaujamės, tiek tais, kurių nesiimame. Diagnozės pasaulyje neveikimas yra labai svarbus. Įsivaizduokite kokios gali būti pasekmės, jei neišgersite planinės insulino dozės arba nepatikrinsite cukraus kiekio kraujyje prieš valgymą. O kaip nevalgyti valgio išgėrus dozę greito veikimo insulino? Pasirinkimai yra efektyvaus cukraus kiekio kraujyje valdymo savivalda.

5. Nelyginkite savęs su kitais. Jūs esate unikalus žmogus su savomis problemos ir džiaugsmais.

Mes gyvename socialinės žiniasklaidos pasaulyje, kur daugelis iš mūsų internetinėse platformose nuolat dalijasi jautriomis savo kasdienio gyvenimo ir giliausių jausmų detalėmis su nepažįstamais žmonėmis. Paskelbdami nuotrauką ar vaizdo įrašą siekiame, kad kiti pamatytų mus tokius, kokius jie nori matyti, ir atvirkščiai. Internetinė diabeto bendruomenė gali būti neįkainojama kaip paramos priemonė cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Tačiau kai kurie žmonės tai gali naudoti kaip kriterijų, kuriuo remdamiesi vertiname save. Tai veda prie nesąžiningų palyginimų su kitais ir, kartais, pavydo. Tai taip pat gali būti patyčių ir gėdos šaltinis. Kiekvieno žmogaus diabetas skiriasi tūkstančiais būdų. Venkite lyginti savo (ar artimo žmogaus, sergančio diabetu) gyvenimą su kitais. Kaip ir gero-blogo spąstai, palyginimai paprastai sukelia pavydą ir nusivylimą.


1 komentaras

  • Jonas

    Sveiki, dėkui už išsamią informaciją apie cukrinį diabetą, gal bus ateityje tinklaraščių ir apie odos ligas?

Rašyti komentarą