Cukrinis diabetas. Ką turėtumėte žinoti apie diabetines pūsles?

Cukrinis diabetas. Ką turėtumėte žinoti apie diabetines pūsles?

Žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu (cukrinis diabetas)  kartais gali atsirasti pūslių ant odos. Tai vadinama diabetinėmis pūslelėmis, bullosis diabeticorum arba diabetinėmis gumbeliais. Diabetinės pūslelės yra gana retos, tačiau pranešimai apie jų išsivystymo dažnį skiriasi. Tokios pūslelės dažniausiai  atsiranda žmonėms, kurie gerai nekontroliuoja cukraus kiekio kraujyje.  Jos yra neskausmingos ir linkusios pačios pranykti savaime be gydymo. Šiame straipsnyje mes apžvelgsime diabetinių pūslelių priežastis ir simptomus bei pateiksime keletą būdų jas gydyti ir užkirsti kelią toms, kurios visgi savaime nepradingsta ir nereaguoja į kitą gydymą.

Cukrinis diabetas - diabetinės pūslelių atsiradimo priežastys

Tiksli diabetinių pūslių priežastis yra neaiški, tačiau jų vystymuisi gali turėti įtakos keli veiksniai. Diabetinės pūslelės gali atsirasti dėl:

  • Netinkamai pritaikytų batų

  • Suprastėjusios kraujotakos

  • Candida albicans - grybelinė infekcija

  • Kitų pėdų ar rankų sužalojimų ar dirginimo

Viename 2009 m. tyrime teigiama, kad diabetinės pūslelės (cukrinis diabetas) atsiranda 0,5 proc. žmonių, sergančių cukralige. Kitas, senesnis Indijos žmonių tyrimas, atliktas 2003 m., Rodo, kad šis skaičius artimas 2 proc. Tačiau kai kuriems diabetu sergantys žmonės turi didesnę riziką atsirasti pūslelėms nei kiti. Tai apima:

  • Žmonės, kurie veiksmingai nekontroliuoja cukraus kiekio kraujyje (cukraus kiekis kraujyje yra per aukštas).

  • Turintieji diabetinę neuropatiją - nervų pažeidimą, atsirandantį dėl ilgalaikio padidėjusio cukraus kiekio kraujyje.

  • Asmenys, sergantys periferinių arterijų liga.

  • Žmonės, jautrūs ultravioletiniams (UV) spinduliams.

  • Vyrams, nes jiems dvigubai dažniau atsiranda diabetinės pūslelės, nei moterims.

Simptomai

Diabetinės pūslelės (cukrinis diabetas) dažniausiai išsivysto žmonėms, kurie kelerius metus neefektyviai  kontroliuoja diabetą (cukrinis diabetas yra nekontroliuojamas ar negydomas).  Nepaisant to, kai kurie žmonės gali pastebėti, kad pūslelės yra pirmasis simptomas, kuris jiems atsiranda dėl prasidėjusio cukrinio diabeto ar net prediabeto.
Diabetinės pūslelės paprastai yra aiškūs nelygumai, kurie dažniausiai atsiranda ant kojų, blauzdų ir pėdų, taip pat rankų, delnų ir pirštų.  Jos gali būti:
  • netaisyklingos formos
  • jų skersmuo iki 6 colių
  • pūslė arba, rečiau, kelios pūslelės susilieja į vieną didesnę
  • pripildytos skaidraus skysčio
  • sukelia niežėjimą

Oda aplink diabetines pūsleles paprastai atrodys sveika.  Jei oda paraudusi ar patinusi, jūs turėtumėte  nedelsdami kreiptis į gydytoją.

Diabetinių pūslelių gydymas

Remiantis 2015 m. žurnalo „Clinical Diabetes“ apžvalga, diabetinės pūslelės dažnai praeina savaime be gydymo per 2–5 savaites. Todėl gydant diabetines pūsleles daugiausia dėmesio skiriama infekcijos prevencijai.  Vienas iš pagrindinių būdų užkirsti kelią infekcijos atsiradimui yra vengti pūslių pradūrimo ar sprogimo. Jei diabetinės pūslelės yra ypač didelės, nuolatinės, skausmingos ar karštos, jūs galite jas gydyti:
  • Druskos kompresais: tai gali padėti pašalinti niežėjimą ir dirginimą.
  • Tvarstymas: tai gali apsaugoti pūslelę ir aplinkinę odą nuo pūslės susprogimo ar pradūrimo.
  • Aspiracija: Šios procedūros metu gydytojas išleis skystį iš pūslės, palikdamas nepažeistą pūslelę dengiančią odą, kad sumažintų infekcijos riziką.
  • Vietiniai antibiotikai ar steroidai: jie gali padėti sunkiais atvejais, tačiau tai yra paskutinė galima taikyti gydymo priemonė ir yra nebūtini daugumai diabetinių pūslelių gydyti.

Be to, kad būtų sumažinta infekcijos rizika, taip pat patariama kreiptis į gydytoją ar dermatologą, kad būtų išvengta rimtesnių odos ligų, kurios gali išsivystyti diabetu sergantiems žmonėms. Kai kuriais atvejais gydytojas gali atlikti diabetinės pūslelės biopsiją (paimti jos mėginį).

Prevencija

Svarbiausias žingsnis, kurį žmogus gali žengti norėdamas užkirsti kelią diabetinėms pūslėms atsirasti, yra kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tinkamas vaistų vartojimas ir sveikos pilnavertės mitybos užtikrinimas bei sveikas gyvenimo būdas (mankštos, fizinis aktyvumas) yra geriausias pasirinkimas norint efektyviai kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Be to, diabetu sergantys žmonės turėtų atidžiai stebėti savo odos būklę (ypač pėdų, nes diabetu sergamtiems dažnai atsiranda diabetinė pėda) ir ieškoti pūslelių bei kitų odos ligų. Jūs galite sumažinti riziką atsirasti diabetinėms pūslelėms, atlikdami keletą veiksmų:

 Kada kreiptis į gydytoją

Žmonės, sergantys cukriniu diabetu (cukrinis diabetas), pastebėję bet kokius odos pokyčius, įskaitant diabetinių pūslelių susidarymą, turėtų kreiptis į savo gydytoją. Simptomai, kuriems reikia reagavimo ir greito gydymo, yra šie:

  • odos patinimas
  • paraudusi ar sudirgusi oda aplink pažeidimą
  • karštos pūslelės pojūtis
  • skausmas
  • karščiavimas

Svarbu

Diabetinės pūslelės yra retos ir dažniau pasitaiko žmonėms su nekontroliuojamu gliukozės kiekiu kraujyje, nei kitiems, sergantiems šia liga.  Daugeliu atvejų pūslelės yra neskausmingos ir savaime užgis per kelias savaites. Nepaisant to, kadangi pūslelės padidina antrinės infekcijos riziką, būtina pasikonsultuoti su gydytoju, jei atsiranda diabetinių pūslelių, ypač jei jų atsiradimą lydi ir  kiti simptomai.
Kai kurie veiksmai, kurie gali padėti užkirsti kelią diabetinėms pūslėms, yra tokie, kad sergantis diabetu žmogus reguliariai tikrintų savo odą ir apsaugotų ją nuo sužalojimų ir dirginimo. Svarbiausia, kad diabetu sergantys žmonės efektyviai  reguliuotų cukraus kiekį kraujyje, kad būtų išvengtų diabetinių pūslelių atsiradimo ir kitų komplikacijų.

Parengta remiantis https://diabetesjournals.org/clinical

#cukrinis diabetas, #diabetas


Rašyti komentarą