Kas yra veido raudonis ir kaip galime tai koreguoti?

odos priežiūra, sausa oda -

Kas yra veido raudonis ir kaip galime tai koreguoti?

Kas yra odos paraudimas? 
Odos paraudimas atsiranda dėl kraujotakos padidėjimo, kuris gali būti dėl tam tikrų ligų ar būklių bei vaistų. Kai į odos plotą, pavyzdžiui, skruostus, priteka daugiau kraujo, kraujagyslės išsiplečia. Šis kraujo kiekio padidėjimas suteikia odai „paraudimo“ efektą. Dėl padidėjusios kraujotakos galite jausti šilumą aplink kaklą, viršutinę krūtinės dalį ar veidą. Šviesesnio atspalvio odai dėl šio paraudimo gali atsirasti matomų paraudimų dėmių. Esant tamsesniems odos atspalviams, paraudimas gali nepasimatyti, bet pakeisti pažeistos vietos spalvą arba net patamsėti. 
Paraudusi oda yra dažna fizinė reakcija į nerimą, stresą, gėdą, pyktį, kitų ekstremalių emocinių būsenų. Veido paraudimas paprastai yra labiau estetinis nei medicininis rūpestis. Tačiau paraudimą gali sukelti pagrindinė medicininė problema, pvz., Kušingo sindromas. Reikėtų pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu, jei kartojasi odos paraudimas. 
Paraudusi oda dažnai yra vaizdinis sumišimo, nerimo ar perkaitimo požymis. Tačiau dažnas paraudimas kartais gali rodyti pagrindinę sveikatos būklę. Paraudusi oda atsiranda, kai išsiplečia šimtai mažų kraujagyslių, esančių po oda. Kai šios kraujagyslės plečiasi, jos greitai prisipildo daugiau kraujo, todėl oda gali atrodyti raudona arba rausva. Šis poveikis labiau pastebimas tose kūno vietose, kur kraujagyslės yra arčiausiai odos, pavyzdžiui, skruostuose ir krūtinėje. Paraudusi oda taip pat gali jaustis karšta liečiant arba sukelti nedidelį deginimo pojūtį. Tačiau prasidėjęs odos paraudimas nebūtinai yra rimta problema, ypač jei tai nėra pasikartojanti problema. Kaip žinoti, ar odos paraudimas yra rimtesnės medicininės problemos požymis ir kaip galima tai panaikinti.
Dažniausios paraudusios odos priežastys 
Kai žmonės jaučia nerimą, jie gali parausti. Kai žmogui pasidaro per karšta, kraujagyslės išsiplečia, bandant atvėsinti kūną. Ši reakcija taip pat gali sukelti odos paraudimą. Pratimai, intensyvi fizinė veikla ar staigūs temperatūros pokyčiai gali turėti tokį patį rezultatą. Paraudimas, atsirandantis dėl fizinio krūvio ar buvimo karštoje aplinkoje, dažniausiai nekelia nerimo. Tačiau žmonės, kuriems per karšta, turėtų gerti šiek tiek vandens ir sutelkti dėmesį į gilų kvėpavimą. Paraudusi oda, atsirandanti kartu su kitais simptomais, tokiais kaip pasunkėjęs kvėpavimas, išsekimas ar sumišimas, gali būti su karščiu susijusios ligos, pvz., karščio išsekimo ar šilumos smūgio, požymis. 
  • Rožinė. Rožinė dažniausiai pažeidžia veidą. Tai yra ilgalaikė odos būklė, kuri dažniausiai atsiranda ant veido ir gali sukelti paraudimą, spuogus, matomas kraujagysles ir kitas odos problemas. Rožinė dažnai prasideda paraudimu, o kiekvienas paraudimo priepuolis gali trukti šiek tiek ilgiau nei ankstesnis. Odos paraudimą sukelia padidėjęs kraujo tekėjimas į pažeistą vietą, dėl kurio oda parausta. Ši lėtinė odos liga išgyvena blukimo ir atkryčio ciklus. Atkryčius gali sukelti aštraus maisto valgymas, alkoholiniai gėrimai, saulės šviesa, stresas, žarnyno bakterijos Helicobacter pylori. Yra keturi rožinės potipiai ir kiekvienam būdingi kiti simptomai. Tačiau vienam ir tam pačiam žmogui gali būti kelių potipių simptomų. Dažniausi iš jų yra veido paraudimas, odos iškilimai, veido odos spalvos pakitimas, odos sausumas, odos jautrumas. Amerikos dermatologų akademija (AAD) teigia, kad šviesios odos moterys nuo 30 iki 50 metų yra jautriausios ir labiau linkusios į rožinę. Rožinė yra dažna būklė, sukelianti ilgalaikį odos paraudimą, paprastai ant veido. Būklė paprastai prasideda paraudimu, kai oda laikinai paraudo. Šie paraudimo epizodai gali trukti ilgiau, nes rožinė progresuoja ir gali tapti nuolatine. Kiti simptomai gali būti dėmės ir deginimo ar perštėjimo pojūtis paveiktose vietose. Rožinės priežastis nėra aiški. Tačiau kai kuriems žmonėms tam tikri veiksniai gali sukelti simptomų paūmėjimą. Įprasti dirgikliai yra stresas, saulės poveikis, karšta arba šalta temperatūra, konkretus maistas ar gėrimai, tam tikrų vaistų vartojimas. Gydant vietiniais vaistais ir geriamaisiais antibiotikais, žmonės paprastai gali kontroliuoti rožinės simptomus. 
  • Dermatitas. Dermatitas arba egzema reiškia uždegiminių odos ligų grupę. Šios sąlygos paprastai sukelia raudonas, niežtinčias odos dėmes, kuriose atsirado uždegimas. Yra keli dermatito tipai. Dermatitas gali sukelti ne tik odos paraudimą, bet ir daugybę kitų simptomų. Gali atsirasti skysčiu užpildytos pūslelės, dilgėlinė, kuri formuoja niežtintį, patinusį, raudoną bėrimą sausai, pleiskanojančiai ar nelygiai odai. Oda gali pleiskanoti, stebimi kiti odos spalvos pokyčiai.
  • Psoriazė. Psoriazė yra ilgalaikė būklė, sukelianti perteklinę naujų odos ląstelių gamybą, dėl kurios ant odos atsiranda raudonų, sausų, pluta dėmių su sidabriniais žvyneliais. Šios dėmės dažniausiai susidaro ant alkūnių, kelių ar galvos odos, bet gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje. Psoriazės simptomai pasireiškia ciklais.
  • Vilkligė. Vilkligė yra lėtinė būklė, kai imuninė sistema klaidingai atakuoja kūno organus ir audinius. Liga gali paveikti bet kurią kūno dalį, įskaitant odą. Kai kuriems žmonėms, sergantiems vilklige, atsiranda bėrimas ant veido, kaklo ir galvos odos. Paprastai tai yra drugelio formos paraudusios, patinusios odos sritys.  
  • Endokrininiai sutrikimai. Endokrininę sistemą sudaro liaukos, gaminančios hormonus, kurie yra cheminiai pasiuntiniai, siunčiantys informaciją iš vienos kūno srities į kitą. Šie hormonai keliauja per kraują ir padeda reguliuoti įvairias kūno funkcijas. Kai organizmas gamina per daug arba per mažai hormono, tai sutrikdo jo vidinę komunikaciją. Kai kurie endokrininiai sutrikimai sukelia šiuos hormoninius pokyčius, kurie gali sukelti daugybę simptomų. Bet koks endokrininis sutrikimas, dėl kurio gaminamas didelis hormonų kiekis, turintis įtakos stresui, kraujospūdžiui ar kraujagyslių išsiplėtimui, gali sukelti paraudimą. Pavyzdžiui, dėl Kušingo sindromo organizmas gamina per daug kortizolio, o tai gali sukelti svorio padidėjimą aplink krūtinę ir skrandį, diabetą, širdies sveikatos sutrikimus ir paraudimą
  • Vaistai. Tam tikri vaistai kai kuriems žmonėms gali sukelti odos paraudimą kaip šalutinį poveikį. Šie vaistai gali būti kai kurie antibiotikai, kalcio kanalų blokatoriai, vazodilatatoriai, nitratai, nikotino rūgštis, tamoksifenas, skydliaukę reguliuojantys. Jei asmuo yra susirūpinęs dėl odos paraudimo, atsirandančio dėl tam tikrų vaistų vartojimo, gydytojas gali rekomenduoti alternatyvų vaistą. 
Patarimai kaip išvengti odos paraudimo
Ne visada lengva išvengti odos paraudimo, tačiau tai gali padėti: 
  • vengti ekstremalių temperatūrų ir rengtis tinkamai pagal orą gerti daug skysčių, kad būtų išvengta perkaitimo ir dehidratacijos,
  • išlaikyti sveiką svorį ir kraujospūdį reguliariai mankštinantis ir valgant sveiką, subalansuotą mitybą, ribojant alkoholio vartojimą
  • išmokti atsipalaidavimo metodų, tokių kaip kvėpavimo pratimai, dėmesingumas ir meditacija, siekiant įveikti stresą
  • gydyti bet kokią pagrindinę sveikatos būklę, kuri gali sukelti odos paraudimą
Kada kreiptis į gydytoją
Paraudusi oda paprastai yra nekenksminga, tačiau kartais tai gali būti pagrindinės būklės požymis. Geriausia kreiptis į gydytoją, jei paraudimas dažnėja arba pablogėja, neatrodo, kad tai susiję su karščiu, mankšta ar emocinėmis reakcijomis ir atsiranda kartu su kitais nepaaiškinamais simptomais, tokiais kaip viduriavimas ar širdies plakimas. 
Paraudusi oda atsiranda, kai tiesiai po oda išsiplečia kraujagyslės ir prisipildo daugiau kraujo. Daugeliui žmonių retkarčiais paraudimas yra normalus ir gali atsirasti dėl per didelio karščio, mankštos ar emocinių reakcijų. Paraudusi oda taip pat gali būti šalutinis alkoholio ar tam tikrų vaistų vartojimo poveikis. Kartais paraudimas gali būti pagrindinės sveikatos būklės, pvz., rožinės, vėžio ar endokrininės sistemos sutrikimo, požymis. Žmonės, kuriems paraudimas, atrodo, stiprėja, atsiranda kartu su kitais simptomais arba neturi jokios aiškios priežasties, turėtų apsilankyti pas gydytoją.
Gydymas
Bet kokių pagrindinių būklių, sukeliančių paraudimą, gydymas dažnai yra geriausia priemonė. Pavyzdžiui, NHS teigia, kad gydytojas gali rekomenduoti vaistus arba psichoterapijos kursą, kad sumažintų nerimo jausmą, jei tai yra priežastis. Pašalinimas nuo didelio streso situacijų taip pat gali padėti išvengti paraudimo.
Kokios yra negydomo paraudimo komplikacijos?
Paraudimas paprastai nesukelia rimtų medicininių problemų, tačiau gali sukelti gėdos jausmą arba socialinę atskirtį. Tačiau kai kuriais atvejais rimta būklė gali būti pagrindinė paraudimo priežastis. Be gydymo pagrindinė būklė gali sukelti komplikacijų. Tiek esant odos sausumui, dėl ko oda taip pat parausta, tiek odos raudonumas atsiradęs dėl silpnų ir pažeistų kapiliarų yra ženklas, kad tokiai odai reikia ypatingos priežiūros. Ir tas priemones kaip kremus  ar losijonus gali tekti pakeisti ir rinktis naujas. Tiks tos priemonės, kurios mažina odos paraudimus, atsiradusius ne tik dėl sausos odos, kapiliarų tinklo suformuoto paraudimo ar odos ligų kaip dermatitas, psoriazė, egzema ar rožinė. Dėl priemonių paraudusios odos kasdieniniai priežiūrai pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.
Eubos Cool & Calm veido raudonį mažinantis CC kremas su SPF50 – Eubos Lietuva 
https://www.healthline.com/health/skin-blushing-flushing

Rašyti komentarą