PSORIAZĖ

dermatitas, egzema, psoriazė -

PSORIAZĖ

Kas yra psoriazė?

Psoriazė yra lėtinė, nepagydoma odos liga, kuri pasireiškia stipriu odos pleiskanojimu ir paraudusiomis uždegiminėmis vietomis.

Psoriazė gali paveikti įvairias kūno dalis ir jos pasireiškimas yra labai individualus. Dažniausiai paveikiamos kūno dalys yra:

  1. Sąnariai
  2. Galvos oda
  3. Nugara ir krūtinė
  4. Nagai
  5. Kojos ir rankos

Kai kuriems žmonėms psoriazė gali stipriai paveikti sąnarius ir taip sukelti uždegimą bei skausmą, vadinimą psoriaziniu artritu. Psoriazinis artritas dažniausiai veikia pirštų, kojų sąnarius, bet gali paveikti ir kitus.

Psoriazė paveikia žmones nepriklausomai nuo jų amžiaus, lyties ir rasės, tačiau kai kurie veiksniai padidina šios ligos riziką:

Genetika

Psoriazė gali būti šeimos liga, ir jei Jūsų artimieji serga šia liga, Jūsų rizika susirgti psoriaze yra didesnė.

Amžius

Psoriazė pasireiškia bet kuriame amžiuje, tačiau dažniausiai pasireiškia suaugusiems. Yra dvi pagrindinės psoriazės atsiradimo amžiaus grupės: pirmoji paprastai yra nuo 15 iki 35 metų, o antroji - nuo 50 iki 60 metų.

Imuninės sistemos sutrikimai

Žmonės, sergantys autoimuninėmis ligomis arba turintys silpną imuninę sistemą (pavyzdžiui, sergantys ŽIV arba vartojantys imunosupresantus), yra linkę į psoriazės išsivystymą.

Infekcijos

Kai kurioms infekcijoms, ypač streptokokų gerklės infekcijoms, gali lemti psoriazės atsiradimą arba pabloginti jos simptomus.

Reikėtų pabrėžti, kad psoriazė yra neinfekcinė liga, todėl ji nėra užkrečiama.

Genetinės psoriazės priežastys

Genetika yra vienas iš pagrindinių veiksnių, susijusių su psoriazės atsiradimu. Nors tiesioginė sąsaja tarp konkretaus geno ir psoriazės dar nėra aiški, tyrimai rodo, kad keli genai gali padidinti psoriazės riziką.

Šiuo metu žinoma, kad psoriazė yra poligeninė liga, o tai reiškia, kad ne vienas, o daug genų veikia ligos atsiradimą ir vystymąsi.

Genetinis polinkis į psoriazę reiškia, kad jei Jūsų šeimoje yra sergančių šia liga, Jūsų rizika susirgti ja taip pat padidėja. Tačiau reikėtų pabrėžti, jog genetika nėra lemiamas veiksnys susirgti psoriaze. Aplinkos veiksniai, tokie kaip stresas, infekcijos, odos traumos ar kai kurie vaistai, taip pat gali turėti įtakos psoriazės atsiradimui ir vystymuisi. Tai reiškia, kad net jei turite genetinį polinkį, tai nereiškia, jog būtinai susirgsite šia liga. Genetika yra tik vienas iš veiksnių, turinčių įtakos psoriazės atsiradimui.

Kas sukelia psoriazę?

Mokslininkai dažnai įvardija imuninę sistemą kaip vieną iš psoriazės sukėlėjų. Tai apima:

  • Metabolizmo sutrikimai
  • Virusų ir bakterijų sukeltos infekcijos (pavyzdžiui, ausies uždegimas, tonzilitas, virškinimo trakto infekcijos, ŽIV)
  • Odos dirginimas (nudegimas saulėje, tatuiruotės ir sužalojimai)
  • Ilgą laiką besitęsianti emocinė įtampa (stresas, mobingas)
  • Psoriazinė dieta
  • Klimato įtaka
  • Antsvoris
  • Rūkymas

Rūkančių ir sergančių psoriaze yra daug dažniau nei nerūkančiųjų. Surūkant dešimt cigarečių per dieną, ligos rizika gali padidėti tris kartus.

Diagnozė

Norint teisingai diagnozuoti psoriazę, dermatologas gali užduoti kelis klausimus, tokius kaip:

  1. Ar vartojate kokius nors vaistus?
  2. Kokius jaučiate simptomus?
  3. Kiek laiko jie tęsiasi?
  4. Ar niežulys pasireiškia ir nakties metu?
  5. Ar kiti šeimos nariai serga psoriaze?

Vėliau paprastai būna atliekamas išsamus paciento odos tyrimas ir vertinimas. Daugeliu atvejų dermatologas galės vizualiai diagnozuoti psoriazę pagal esamus tipinius odos pokyčius.

Jei šeimoje yra sergančių psoriaze, esantys simptomai gali reikšti, jog tai yra tos pačios ligos pasireiškimas. Tačiau jei nėra genetinio polinkio ir vizuali diagnozė neaiški, reikia atlikti biopsiją. Šio tyrimo metu gydytojas nustato, ar viršutinis odos sluoksnis kenčia nuo uždegimo.

Esant lengviems psoriazės simptomams, reikia atlikti papildomus tyrimus. Tai būtina atlikti, siekiant atmesti kitas galimas odos ligas, įskaitant:

  • Grybelinės odos ligos
  • Ichtiozė
  • Egzema
  • Ankstyvosios sifilio stadijos
  • Plokščioji kerpligė

Asmenims, turintiems problemų su sąnariais, reikia atlikti kraujo tyrimus bei rentgeną.

Simptomai

Psoriazės simptomai kiekvienam gali pasireikšti individualiai, tačiau štai keletas dažniausių simptomų:

  1. Raudonos, uždegiminės dėmės;
  2. Pleiskanojimas;
  3. Sausa, įtrūkusi oda;
  4. Nagų pažeidimai;
  5. Sąnarių skausmas ir patinimas.

Psoriazės simptomai gali būti laikomi nuo lengvų iki sunkų, priklausomai nuo paciento ir ligos formos. Be to, simptomai gali atsirasti ir dingti per tam tikrus laikotarpius. Svarbu kreiptis į gydytoją dėl tinkamo diagnozavimo ir gydymo, jei įtariate, kad sergate psoriaze.

Psoriazė kūdikiams

Kūdikiams ši liga pasitaiko gana retai. Tokiais atvejais pirmiausia reikia atsižvelgti į tėvų genetinį polinkį. Tačiau infekcijos, odos dirginimas ar alergija taip pat gali būti atsakingi už būdingus simptomus. Vis dėlto reikia būti atsargiems, nes psoriazė kūdikiams dažnai nenustatoma, nes simptomai yra panašūs į sauskelnių bėrimą ar neurodermitą.

Psoriazė vaikams

Psoriazė dažnai pasireiškia vaikams ir paaugliams po tonzilito. Raudoni odos pažeidimai ant viso kūno sukelia didelį, skausmingą niežulį. Taip pat žinoma, kad vaistai gali turėti įtakos psoriazės atsiradimui.

Gydymas

Psoriazės gydymas gali skirtis priklausomai nuo ligos sunkumo, simptomų, paciento amžiaus ir individualių reakcijų į gydymą. Pagrindinis tikslas yra sumažinti uždegimą, simptomus ir pagerinti gyvenimo kokybę. Teigiamas gydymo poveikis pajaučiamas tik po ilgesnio laikotarpio, todėl labai svarbu nenutraukti psoriazės gydymo nepasitarus su gydytoju.

Kremo ar tepalo pasirinkimas psoriazės gydymui pirmiausia priklauso nuo simptomų sunkumo ir priemonių veikliųjų medžiagų. Taip pat galima naudoti vėsinančius gelius ir losjonus.

Kas dar padeda nuo psoriazės?

Siūlomi gydymo būdai:

  • Odos priežiūra (reguliarus odos drėkinimas)
  • Vaistai (antihistamininiai vaistai)
  • Dieta (venkite aštrių prieskonių, alkoholio, maisto produktų, kurių sudėtyje yra histamino, pavyzdžiui, šokolado, sūrio, riešutų)
  • Odos vėsinimas (kompresai, kvėpuojantys drabužiai, vėsus oras patalpose)
  • Akupunktūra (gali sumažinti niežulį)
  • Pirštinės miego metu
  • Nagų priežiūra (sutrumpinkite nagus, kad nesusižeistumėte dėl įbrėžimų)

Ultravioletinė spinduliuotė (fototerapija) yra rekomenduojamas papildomas gydymas. UV spinduliai slopina imuninius procesus ir neutralizuoja padidėjusį ląstelių augimą. Dėl to vasarą labai sumažėja jaučiami simptomai.

Prevencija

Šiuo metu neįmanoma išvengti psoriazės atsiradimo. Tačiau sergantys žmonės gali patys nustatyti veiksnius, kurie apsunkina jaučiamus simptomus. Streso vengimas yra tik vienas iš būdų užkirsti kelią ligai.

 

Parengta pagal internetinius šaltinius.


Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti