AKNĖ

aknė, inkštirai, spuogai -

AKNĖ

Kas yra aknė?

Aknė yra odos būklė, pasireiškianti spuogais, odos paraudimu ir uždegimu. Ji dažniausiai susijusi su riebalinių liaukų veikla ir plaukų folikulų užsikimšimu. 
Aknė dažniausiai atsiranda paauglystėje dėl hormoninių pokyčių, kurie suaktyvina riebalinių liaukų gamybą, tačiau gali pasireikšti ir suaugusiems.

Aknės priežastys

Spuogai gali atsirasti, kai odos liaukose (sebaceinėse liaukose) kaupiasi per daug riebalų, o tai užkemša poras. Tai ypač dažnai pasitaiko paauglystės laikotarpiu, kai dėl hormonų pokyčių sebaceinėse liaukos išskiria daugiau riebalų, o odos ląstelės ne visada spėja juos pašalinti. Taip pat spuogai gali atsirasti dėl bakterijų (propionibacterium acnes) veiklos, kurios gali sukelti uždegimą. 
Hormonų pokyčiai turi didelę įtaką spuogų atsiradimui. Tai yra susiję su padidėjusiu lytinių hormonų (androgenų) kiekiu organizme, kurie skatina sebumo gamybą. Kai moterims padidėja androgenų kiekis dėl ovuliacijos ar hormoninių sutrikimų, tai taip pat gali sukelti spuogų atsiradimą. 
Naudojamos netinkamos kosmetikos arba odos priemonės gali kimšti poras, suaktyvinti riebalų liaukų veiklą. Pavyzdžiui, turintys riebią ar jautrią odą žmonės turėtų vengti per daug riebių kremų, pudrų, nes tai blogina odos būklę.
Svarbu pasirinkti kosmetikos priemones, kurios nekemša porų, nesukelia jautrumo ir alergijos.

Simptomai

Aknės simptomai gali skirtis priklausomai nuo spuogų tipo ir sunkumo. Keli dažniausi spuogų simptomai:

  1. Uždegimai ant odos paviršiaus: Tai yra raudoni, patinę ir kartais skausmingi spuogai, kurie dažnai vadinami papulomis. Jei spuogas turi geltoną galvutę, tai vadinama pustuliniu spuogu.
  2. Užkimštos poros: Tai yra maži balti arba juodi taškeliai-poros, kurios kartais dar vadinamos komedonomis.
  3. Cistinė aknė: Tai yra sunkiausia spuogų forma, kai ant odos paviršiaus atsiranda didelės ir skausmingos cistos, kurios gali likti ant odos ilgą laiką ir dažnai palieka net randus.
  4. Raudonos dėmės ar randai: Kai spuogai išgyja, jie gali palikti raudonas dėmes ar randus, kuri gali likti ant odos ilgą laiką.

Be to, kai kuriems žmonėms spuogai gali sukelti niežėjimą ar deginimą, skausmą.

Diagnozė

Dermatologas diagnozuoja aknę apžiūrėdamas odą.  Jis gali pasiteirauti apie spuogų atsiradimo istoriją, pavyzdžiui, kada jie pasirodė ir kokius simptomus jaučia pacientas. Kai kuriais atvejais gali būti imamas odos mėginys ir atliekamas išsamesnis tyrimas, ar spuogai nėra susiję su kitomis odos būklėmis, tokiomis kaip rožinė ar dermatitas.
Svarbu kuo greičiau kreiptis į dermatologą, jei pastebėjote didelius, skausmingus spuogus, kurie nedingsta ilgesnį laiką. Gydytojas padės nustatyti aknės atsiradimo priežastis ir rekomenduos gydymo planą, kuris gali apimti vaistus, gydymą lazeriu, specialias odos priežiūros priemones ir kt.

Aknės gydymas

Aknės gydymas gali skirtis priklausomai nuo spuogų tipo, sunkumo ir priežasčių. 
Galimi gydymo būdai:

  1. Reguliari odos priežiūra: Tinkama odos priežiūra yra labai svarbi, kad būtų pašalintas sebumo perteklius, nešvarumai ir makiažas. Rekomenduojama naudoti švelnius odos valymo produktus ir riebalus absorbuojančias priemones, pvz.: tonikus, kad būtų išlaikytas odos drėkinimas.
  2. Antibakteriniai vaistai: Antibiotikai ar kitokie vaistai gali padėti kontroliuoti bakterijas, kurios sukelia spuogus. Jūsų dermatologas gali skirti receptinius arba nereceptinius vaistus.
  3. Retinoidai: Retinoidai yra vitaminų A kompleksas, kuris padeda išlaikyti poras švarias ir mažinti uždegimą. Retinoidus gali skirti tik dermatologas.
  4. Lazerinė terapija: Lazerinė terapija gali padėti sumažinti uždegimą ir spuogų atsiradimą. Tačiau šis gydymo būdas dažniausiai naudojamas sunkesniems atvejams.
  5. Mitybos keitimas: Kai kurie moksliniai tyrimai rodo, jog mityba gali turėti įtakos aknės atsiradimui. Būtina stengtis valgyti daugiau vaisių, daržovių ir grūdų, vengti greito maisto, perdirbtų produktų.

Aknės gydymas gali užtrukti, todėl svarbu būti kantriais ir laikytis gydymo plano.

Prevencija

Atsiradus pirmiesiems simptomams, įvairios priemonės gali teigiamai paveikti odos būklę. Tačiau būtina sužinoti aknės priežastis ir atitinkamai imtis veiksmų, nes liga yra linkusi progresuoti.

Kas padeda sumažinti spuogų atsiradimą?

  • Venkite degintis
  • Naudokite švelnios sudėties priemones, o aknės protrūkio atveju - kremą nuo spuogų
  • Laikykitės sveikos mitybos
  • Susilaikykite nuo alkoholio ir nikotino
  • Nelieskite ir nespauskite inkštirų bei spuogų
  • Venkite streso

Kas dar gali padėti?

Kai kurie maisto produktai gali turėti įtakos spuogų atsiradimui, todėl svarbu stebėti savo mitybą ir stengtis valgyti maisto produktus, kurie gali padėti kontroliuoti aknę. 
Rekomenduojama vengti riebaus, aštraus ir perdirbto maisto, nes jie gali sukelti uždegimą ir padidinti spuogų riziką. Taip pat svarbu stengtis gerti daug vandens, kad būtų išlaikytas odos drėkinimas. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad maisto produktai gali turėti skirtingą poveikį skirtingiems žmonėms, todėl geriausia kreiptis į gydytoją ar dietologą, kad būtų sudarytas tinkamas mitybos planas.

 

Parengta pagal internetinius šaltinius.


Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti