PIGMENTINĖS DĖMĖS

pigmentinės dėmės -

PIGMENTINĖS DĖMĖS

Pigmentinės dėmės yra mažos odos dėmės, kurios tamsėja ir apskritai gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje. Jos labai dažnai atsiranda ant rankų ir dilbių, taip pat ant veido, nes šios sritys dažniausiai yra veikiamos saulės. Pigmentinės dėmės yra skirtingo intensyvumo ir atsiranda ne tik vyresnio amžiaus žmonėms, bet ir jauniems žmonėms. Apsauga nuo saulės yra geriausia priemonė, apsauganti nuo pigmentinių dėmių atsiradimo.

Kas yra pigmentinės dėmės?

Praktiniu požiūriu pigmentinės dėmės nėra su amžiumi susijęs reiškinys, o veikiau nekontroliuojamo saulės poveikio rezultatas. Saulės spinduliai gali padidinti melanino - tamsaus pigmento dėmėse - koncentraciją. Kiti veiksniai, lemiantys pigmentinių dėmių atsiradimą, yra genetinis žmogaus polinkis ir jautrumas saulės šviesai. Pigmentinės dėmės gali atsirasti ant bet kokio odos tipo - nuo šviesiaodžių iki tamsiaodžių.

Požymiai

Spalvos pokyčiai

Pigmentinės dėmės gali būti įvairių atspalvių - nuo rudos iki juodos, geltonos ar net raudonos. Jos gali būti šviesesnės ar tamsesnės nei aplinkinė oda.

Forma

Pigmentinės dėmės dažniausiai būna nevienodos formos, gali būti apvalios ar net neaiškios formos.

Dydis

Pigmentinių dėmių dydis gali svyruoti nuo mažų taškelių iki didelių dėmių.

Kūno vietos

Pigmentinės dėmės dažniausiai atsiranda veido, rankų, pečių ir krūtinės srityse, tačiau gali pasireikšti ir kitose kūno vietose.

Skausmas ar niežulys

Dauguma pigmentinių dėmių nesukelia jokio diskomforto, tačiau kartais jos gali būti jautrios ar sukelti niežulį.

Kas padeda panaikinti / apsisaugoti nuo pigmentinių dėmių atsiradimo?

Pigmentinių dėmių naikinimas gali priklausyti nuo jų atsiradimo priežasties, tipo ir individualių savybių. Keletas galimų būdų, kurie gali padidėti sumažinti pigmentines dėmes ar visai jas pašalinti:

    1. Apsauga nuo saulės. Naudokite kremą nuo saulės su SPF 30 ar daugiau kasdien, nes saulės spinduliai gali padidinti pigmentaciją.
    2. Priemonės. Naudokite odos priežiūros produktus, kuriuose yra ingredientų, skirtų mažinti pigmentaciją.
    3. Lazerinė terapija
    4. Mikrodermabrazija. Šis būdas gali padėti sumažinti pigmentinių dėmių matomumą nuimant viršutinius odos sluoksnius.

Prevencija. Kas tikrai veikia?

Norint sumažinti pigmentinių dėmių atsiradimo riziką, galite taikyti šias prevencines priemones:

  1. Apsauga nuo saulės. Kasdien naudokite kremą nuo saulės, kad apsaugotumėte odą nuo UV spindulių, kurie skatina pigmentaciją. 
  2. Venkite didelio saulės poveikio. Stenkitės išvengti per didelio saulės poveikio, ypač tada, kai saulė yra stipriausia (paprastai nuo 10 val iki 16 val). Ieškokite šešėlio ar naudokite skėtį nuo saulės.
  3. Apsaugokite pažeidžiamas kūno sritis. Saugokite odos sritis, kurios yra labiau linkusios į pigmentaciją, pavyzdžiui, veidą, kaklą, rankas ir dekolte. 
  4. Tinkama odos priežiūra. Reguliariai valykite, drėkinkite ir naudokite odą apsaugančias priemones, kurios padeda palaikyti sveiką odos barjerą ir mažinti dirginimą.
  5. Pasirinkite švelnius odos priežiūros produktus. Venkite agresyvių veikliųjų ingredientų, kurie gali dirginti odą ir padidinti pigmentaciją. Vietoje to, rinkitės švelnius, natūralius ingredientus. 
  6. Hormonų balansavimas. Pasitarkite su savo gydytoju, jei manote, kad hormoniniai pokyčiai gali būti susiję su pigmentinėmis dėmėmis. Kartais hormonų terapija arba kontraceptikų keitimas gali padėti.
  7. Sveikas gyvenimo būdas. Sveika mityba, tinkamas hidratacijos lygis, pakankamas miegas ir stresą mažinantys metodai gali prisidėti prie bendros odos sveikatos ir sumažinti pigmentinių dėmių riziką.

Atminkite, kad prevencija yra svarbus žingsnis siekiant išvengti pigmentinių dėmių.

Ar pigmentinės dėmės yra pavojingos?

Dauguma pigmentinių dėmių yra nepavojingos sveikatai. Tai yra tik kosmetinis klausimas, kuris dažniausiai neturi jokių neigiamų pasekmių. Tačiau yra kai kurių situacijų, kai pigmentinės dėmės gali būti susijusios su didesne rizika:

Melanoma

Nors dauguma pigmentinių dėmių yra nekancerogeniškos, kai kurie pokyčiai gali rodyti odos vėžio - melanomos - vystymąsi. Svarbu stebėti pigmentines dėmes ir kreiptis į dermatologą, jei pastebite bet kokius pokyčius, tokius kaip spalva, forma, dydis ar simetrija.

Atipinės pigmentinės dėmės

Kai kurios pigmentinės dėmės gali turėti keistą išvaizdą , dėl kurios dermatologas gali norėti stebėti jas imti mėginį (biopsiją), kad įsitikintų, jog tai nėra melanoma.

Infekcija

Kartais pigmentinės dėmės gali būti sudirgintos ar pažeistos dėl odos traumos, kas gali sukelti uždegimą ar infekciją. Tokiais atvejais svarbu kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą.

Psichologinis poveikis

Pigmentinės dėmės gali sukelti nepasitenkinimą savimi ar įtampą tarp asmeninių santykių. Šiais atvejais, kreipkitės į psichologą ar psichoterapeutą, kad padėtų suvaldyti emocijas ir padėtų priimti save.

Nors dauguma pigmentinių dėmių yra nepavojingos, svarbu reguliariai stebėti odos pokyčius ir pasitarti su dermatologu ar kita sveikatos priežiūros specialistu, jei turite kokių nors abejonių dėl odos būklės.

 

Parengta pagal internetinius šaltinius.


Rašyti komentarą

Turėkite omenyje, kad prieš paskelbiant komentarus, jie turi būti patvirtinti