Kaip stresas sukelia niežulį, egzemą ir ankstyvesnio senėjimo procesus?

alergija, atopinis dermatitas, egzema, kontaktinis dermatitas, neurodermitas, sausa oda, stresas -

Kaip stresas sukelia niežulį, egzemą ir ankstyvesnio senėjimo procesus?

Egzema (taip pat vadinama atopiniu dermatitu) yra odos būklė, pasižyminti paraudimu, niežuliu, patinimu, sausumu ir kartais odos pleiskanojimu. Egzema dažniausiai pasireiškia odos raukšlėse, tokiose kaip alkūnės ir kelio lenkimai, taip pat gali pasireikšti ant veido ir kitose kūno vietose.

Egzemos priežastys nėra visiškai aiškios, tačiau manoma, kad tai yra genetinės ir aplinkos sąlygų sąveika. Žinoma, kad atopinė egzema yra susijusi su kitomis atopinėmis ligomis, tokiomis kaip astma ir alerginė rinitas.

Egzema gali pasireikšti bet kuriame amžiuje, bet dažniausiai prasideda vaikystėje. Ji gali trukti visą gyvenimą, bet daugeliui žmonių būklė gerėja su amžiumi. Egzemos gydymas apima odos priežiūros priemones ir kreimus, kurie padeda mažinti uždegimą ir kontroliuoti niežulį. Kai kuriems žmonėms taip pat gali reikėti vaistų nuo alergijos.

Egzema dermatitis

Kenčiate nuo niežėjimo, odos uždegimų, pastebėjote, jog atsirado egzema, tačiau žinote, jog tai nėra alergija? Staiga veidrodyje pamatėte daugiau raukšlių, tačiau savo priežiūros rutinos niekaip nepakeitėte? Daugeliu atvejų, net ir gydytojai neranda odos problemų priežasties. Daug atliktų tyrimų rodo, kad priežastis dažnai slypi mūsų gyvenimo būde. Šiai dienai žinome, jog posakis ,,oda kaip sielos veidrodis” turi pagrindą. Oda ir psichikos sąsaja šiandien yra visa mokslo šaka: psichodermatologija. Stresas yra dažna niežulio ir kitų odos problemų priežastis.

Kodėl stresas gali sukelti niežėjimą?

Atsiradęs niežėjimas, nebūtinai reiškia, jog jums yra egzema. Vieną dieną gali niežtėti vienoje kūno vietoje, kitą dieną - kitoje, o kai kuriems žmonėms neaiškus niežėjimas gali pasireikšti visame kūne. Bet kodėl tai atsitinka? Patiriamas stresas veikia nervų sistemą, ypač simpatinę nervų sistemą. Tai gali padidinti jautrumą skausmui ir niežėjimui.

Stresas sukelia kortizolio - streso hormono - gamybą. Kortizolis gali turėti įtakos odos būklei ir imuninei sistemai, dėl ko gali atsirasti odos problemų, įskaitant niežėjimą. Taip pat stresas gali silpninti imuninę sistemą, dėl ko žmogus tampa jautresnis alergenams, infekcijoms ir uždegimams. Tai gali sukelti niežėjimą, ypač jei organizmas reaguoja į alergenus arba kenčia nuo uždegiminės odos būklės.

Dėl nuolatinio draskymosi oda yra dirginama ir odos barjeras silpnėja, todėl tai reiškia, jog oda tampa labai jautri ir pažeidžiama bakterijoms bei uždegimams, ir jai reikia pagalbos, kad vėl galėtų apsisaugoti nuo aplinkos veiksnių pati.

Kokias odos problemas sukelia stresas?

Stresas, be kankinančio niežulio, gali sukelti ir kitas odos problemas, kurios iš pradžių gali būti ne tokios akivaizdžios: raukšlės ir papilkėjusi oda taip pat gali būti streso pasekmė, nes streso hormonas kortizolis yra didelis kolageno, kuris padeda išlaikyti odos elastingumą, priešas. Taip pat dėl streso susiaurėja kraujagyslės ir yra blogiau aprūpinama oda: ji tiesiog kenčia nuo deguonies ir maistinių medžiagų trūkumo. Stresas išsausina odą, nes dėl patiriamos įtampos yra pažeidžiamas odos lipidų barjeras, todėl oda negali taip gerai išlaikyti drėgmės.

Oda kaip geros savijautos barometras

Į visus pasireiškiančius odos požymius verta žiūrėti rimtai, nes streso pasekmės nesibaigia tik niežuliu, egzema, atsirandančiomis raukšlėmis ar spuogeliais. Patiriamas stresas odai gali pridaryti kur kas didesnę žalą. Net jei už niežtinčios odos slypi alergija ar tam tikra odos liga, pavyzdžiui, neurodermitas ar psoriazė, tyrimai rodo, jog stresas paaštrina ligos simptomus ir sukelia dažnesnį ligos atsinaujinimą.

Pirmoji pagalba odai, patiriančiai stresą

Pirmoji pagalba stresuojančiai odai prasideda nuo tinkamos higienos ir odos priežiūros. Būtina naudoti švelnų prausiklį, kad nebūtų pažeistas odos barjerinis sluoksnis. Taip pat reikėtų vengti pernelyg karšto vandens, nes jis gali pažeisti odos lipidų sluoksnį ir sukelti dehidrataciją.

Antras žingsnis - tai drėkinimas. Drėkinantys kremai, losjonai padeda išlaikyti odos drėgmę ir gali apsaugoti nuo išorinių dirgiklių. Kiti produktai, tokie kaip raminantys serumai ar kremai, gali būti naudingi esant stipriam stresui. Tam puikiai tinka EUBOS Urea produkcija.

Tačiau svarbiausia yra pašalinti streso šaltinį. Tai gali reikšti atsipalaidavimo metodikų, tokių kaip kvėpavimo pratimai ar meditacija, praktikavimą, sveiką mitybą ir pakankamą miegą. Yra žinoma, kad stresas turi tiesioginį poveikį odos būklei, todėl jo mažinimas gali padėti išvengti odos problemų. Be to, svarbu kreiptis į dermatologą, jei odos būklė nepagerėja ar pablogėja, nes gali prireikti individualaus gydymo plano.

Tinkama odos priežiūra gali labai padėti nuo niežulio, egzemos ir pan. - vis dėlto yra svarbu surasti priežastį ir sumažinti stresą. Jūsų oda jums padėkos!

Parengta pagal  šaltinius:

  1. Mayo Clinic: Atopic Dermatitis (Eczema) - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273

  2. American Academy of Dermatology Association: Atopic Dermatitis - https://www.aad.org/public/diseases/ecz

 


Rašyti komentarą